Hospice De Luwte De Luwte Thuis

Lezing in De Leuning

22-06-2015

Lezing in De Leuning over De Luwte op maandag 22 juni 2015

 

Op maandag 22 juni hielden Aida Grims, vrijwilliger van Hospice De Luwte en Froukje Sluiter, coördinator van De Luwte Thuis, een lezing bij De Leuning in Baarn over de mogelijkheden van De Luwte.

Er was een vooraankondiging in de Baarnse krant geweest die als volgt luidde:

 

Alternatieve vormen van zorg inde laatste levensfase

 

Hoe wij omgaan met de laatste levensfase en de dood is steeds vaker onderwerp van gesprek. En terecht. Vooral als er sprake is van ziekte, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de mogelijkheden. Er bestaan tegenwoordig goede alternatieven voor het ziekenhuis. Een daarvan is hospice De Luwte in Soest, waar vrijwilligers 24 uur per dag zorg bieden aan maximaal vier gasten. Voor mensen die liever thuis blijven is palliatieve hulp aan huis mogelijk, ook voor inwoners van Baarn.

De vrijwilligers van het hospice en de thuishulp bieden niet alleen praktische hulp, een luisterend oor is minstens even belangrijk. Soms ontstaan er aan de keukentafel of aan het bed de mooiste gesprekken. Er wordt gezongen en gelachen. Juist omdat de vrijwilliger een ‘vertrouwde vreemde’ is, is er ruimte voor patiënten, familieleden en vrienden om hun hart te luchten en zaken op een rijtje te zetten.

Bent u benieuwd wat er in en rond het hospice speelt of wilt u zich informeren over de mogelijkheden? Op maandag 22 juni geeft medewerkster Froukje Sluiter een lezing over het hospice en de palliatieve thuishulp in Baarn en Soest. Ze laat beelden zien van het hospice en er is veel ruimte voor vragen en gesprek.

U bent van harte welkom!

 

Naast een gemeenteraadslid en twee medewerkers van Welzijn Baarn, waren er nog 12 personen, die zich genoeglijk mengden in de uitwisseling over de informatie, die gegeven werd.

Allereerst werd er verteld over De Luwte Thuis, dat nog niet zo bekend is bij de meesten, en aan de hand van voorbeelden werd geschetst wat men kan verwachten. Zowel overdag als ‘s nachts kan de mantelzorger ontlast worden en weer even op adem komen, zodat het mogelijk kan zijn om thuis te sterven.

Als dit niet (meer) lukt of niet gewenst is, dan is het Hospice een uitkomst. Aan de hand van foto’s werd een indruk gegeven van het leven binnen het hospice, hoe de zorg eruit ziet voor de gasten. Ook werd stil gestaan bij de vrijwilligers en de verpleegkundigen van Zorgpalet Baarn-Soest die in het hospice de verpleegkundige zorg verlenen.

Tijdens de bijeenkomst kon men vragen stellen en kwam het regelmatig tot een gesprek.

De lezing werd ingevuld van 13.30 -15.00 uur. Iedere bezoeker kreeg na afloop een info set mee naar huis. Het was een geslaagde middag.

Nieuws overzicht
Webdesign en sponsoring door RETO Copyright 2019, Stichting Hospice De Luwte